Przydatne informacje
pt.pyjuqaxi.gq O Bułgarii
język urzędowy | bułgarski |
j. komunikacyjne | rosyjski, angielski, turecki |
waluta | 1 euro = 2 leva |
religia dominująca | prawosławie |
ludność | ok. 8 mln |
napięcie elektryczne | 220 V |
szczepienia | nie obowiązują |
czas lokalny | GMT+2 (czas polski + 1h) |
czas przelotu | Warszawa – Burgas ok. 2h |
czas transferu z lotniska | ok. 30 minut |
https://de.vynezugovega.tk Ambasada Republiki Bułgarii
Al. Ujazdowskie 33/35, 00-540 Warszawa
tel. +48 22 629 40 71 do 75, +48 22 625 71 71
fax +48 22 628 22 71
e-mail: office@bgemb.com.pl
source site Ambasada RP w Bułgarii
ul. Chan Krum 46, 1000 Sofia
tel. +35 92 987 26 10, +35 92 987 26 60
fax +35 92 987 29 39
e-mail: polamba@internet-bg.net
Wydział Konsularny w Bułgarii
ul. Chan Krum 46, 1000 Sofia
tel. +35 92 981 85 45
e-mail: polconsul@internet-bg.net
Opieka medyczna
Wszystkich cudzoziemców w Bułgarii obowiązują ubezpieczenia zdrowotne na czas pobytu. W każdym mieście bez problemu znajdziemy aptekę (w dużych miastach są też apteki całodobowe), doskonale zaopatrzone w leki i środki opatrunkowe.
Wizy
Turyści - obywatele Unii Europejskiej mogą wjechać na podstawie dowodu osobistego, lub paszportu, który musi być ważny min. 6 miesięcy. Wizy nie są wymagane. Jeżeli wybiorą Państwo podróż przez Serbię, należy zabrać ważny paszport.
Kuchnia
Podobnie jak kuchnie sąsiadujących z nią państw, jest typową kuchnią bałkańską. Duży wpływ na kuchnię bałkańską, w tym bułgarską wywarła kultura turecka. Od innych kuchni bałkańskich sztukę kulinarną Bułgarów różni nieco większy wpływ sąsiadującej Grecji. Bardzo popularne są sałatki z pomidorów, papryki, cebuli i owczego sera (najpopularniejsza jest sałatka szopska). Z Turcji zapożyczono kebaby, kebaczety (kotlety z baraniny przypominające hamburgery) i jogurty. W Bułgarii je się stosunkowo dużo mięsa, owoców i warzyw. Dużą popularnością cieszą się dania mięsne przypominające gulasz z dodatkiem dużej ilości cebuli (kawarma) lub warzyw (giuwecz).
W nadmorskich rejonach kraju jada się sporo ryb (głównie jesiotra i makrelę). W kuchni bułgarskiej królują tradycyjne posiłki dwudaniowe, choć mieszkańca zachodniej Europy mogła by zadziwić popularna w Bułgarii zupa z ogórka i czosnku na jogurcie (tarator). Bułgarzy jedzą również stosunkowo dużo nabiału - przede wszystkim sery, szczególnie zapożyczona z Grecji feta oraz typowo tureckie jogurty.
Restauracje w nadmorskich kurortach proponują duży wybór potraw. Karty dań posiadają opisy potraw w kilku językach oraz zdjęcia obrazujące ich wygląd. Menu wzbogaca duży wybór win (tradycja produkcji w tym regionie sięga IX w p.n.e.) białych i czerwonych. Bułgarzy produkują rakiję - wódkę z brzoskwiń lub winogron. Piwa bułgarskie - do najlepszych można zaliczyć: Kamenitza, Zagorka, Astika i Szumensko. Wina i piwa w Bułgarii są bardzo smaczne i w przystępnej cenie.